lørdag den 29. marts 2014

Soja-pasta med svampe i 'flødesauce'...

Pasta og flødesauce på en fastedag har før været en ønskedrøm - og nu kan det faktisk lade sig gøre, med lidt hiv og lidt sving. Det blev i dag til en stor portion soja-pasta med en cremet lækker svampestuvning til aften:

Et kongemåltid på blot 455 kcal.

Ud over pastaen er der kun 5 ingredienser i (+ salt og peber). Det siger sig selv at der ikke er 'råd' til fløde på en fastedag, men her kommer hytteosten så snigende ind fra højre med et par fortræffelig egenskaber: den smager lidt mildt af fløde + den smelter ved opvarmning og bliver lækker cremet. Og på den måde får man en let sauce der både er fløde og ost i et. Smart, ikke? Ja ja, ved godt jeg skrev i går at retten skulle være vegetarisk - men jeg fik altså lyst til at komme lidt røget filet i.

Løg i tynde både, rensede champignons, røget filet (som blev skåret i små stykker), hytteost, finthakket hvidløg og frisk timian.

Svampene blev skåret i tynde skiver.

Løg, hvidløg, røget filet og svampe kom på en varm slip-let pande og sauterede til det meste væde var fordampet. En god tot hakket timian kom ved. Lidt af blandingen blev taget fra til at toppe retten med. Hytteosten blev blendet og tilsat resten, hvorefter den fik lov til at smelte til en cremet sauce under omrøring. Der blev smagt til med urtesalt og peber.  

I mellemtiden havde jeg kogt 50 g af den proteinrige soja-pasta.

Den afdryppede pasta blev overhældt med de cremede svampe og toppet med det ekstra fyld. Et par timiankviste blev det også til. 

Jeg vendte de cremede svampe rundt i pastaen og gik i krig. Oh la la...sikke en sauce. Det var virkelig en positiv overraskelse.

Men meget mere end jeg kunne spise. Jeg fiskede de fleste svampe fra og levnede alligevel en del. Så må det være dagens frokost i morgen.

Kcal-regnskab:

250 g champignon = 55
44 g røget filet = 39
80 g løg = 37
5 g hvidløg = 8
150 g hytteost = 153
50 g soja-pasta = 163

I alt: 455 - "Gratis": timian, urtesalt og peber.



fredag den 28. marts 2014

Soja-pasta med bolognese...

Almindelig pasta lavet på hvedemel er jo fuldkommen yt på fastedage - og indtil nu har jeg kun spist min bolognese med 'pasta' lavet af spiral grøntsager eller bagte 'nudler' af selleri. Men i dag har jeg sørme fået en ny slags pasta - lavet på sojabønner. Og det var et stort hit!

Pasta med laber bolognese - en stor og mættende portion på 425 kcal.

Pastaen er helt ny på det danske marked. Jeg fandt den her pakke i min lokale Kvickly. Jeg gik forgæves efter den et par gange, for siden den blev fremvist på tv i den bedste sendetid er den blevet rasende populær hos LCHF og lowcarb-folket. Nå ja, og også hos den store gruppe af mennesker der har gjort angst for hurtige kulhydrater til det nye sort. *Host* en gruppe som jeg har delvist medlemskab af.

Da jeg pakkede pastaen ud blev jeg mødt af den karakteristiske lugt af soja. Ikke specielt behagelig, men jeg havde stor tiltro til at en kogning kunne gøre underværker. Udseendet er et kapitel for sig. Jeg syntes det ligner tørret hud fra hønsefødder (ja, undskyld - men en barndom på landet fornægter sig ikke). 

Og hvad er det så der er så fantastisk ved den pasta? Jow, ser du - det er kun 20 g kulhydrat pr 100 g (mod 76 g i alm pasta). Der er ca det sammen antal kcal i som i alm pasta, så det er stadig 'dyrt' på en fastedag - MEN der er hele 41,6 g protein i (mod 12,5 g i alm pasta). Det giver mere og længere mæthed - og stabilt blodsukker samtidigt. 

I portion (50 g) blev kogt i letsaltet vand efter anvisningen på posen. Nu lignede det jo fuldkommen rigtig pasta - og duftede ikke længere af soja. 

I fryseren havde jeg hentet den sidste pakke bolognese efter den her opskrift. En enkelt cherrytomat og et par skud frisk timian både pyntede og smagte.

Og dommen? Jeg er faktisk ret så positivt overrasket. God tekstur, neutral smag - og meget mættende. I morgen laver jeg endnu en omgang, men med en vegetarisk sauce til.

Kcal-regnskab:

50 g soja-pasta = 163
200 g bolognese = 262

I alt: 425 kcal - "Gratis": cherrytomat og timian.

tirsdag den 25. marts 2014

Blomkålsvaffel med fennikel/reje salat og karry-skyrcreme...

Hallo, i dag er det vaffeldag - og så på en fastedag. Det var lidt af en udfordring, men det lykkedes at fremtrylle et rigtig lækkert måltid med en spændende salt vaffel:

Vaflen er lavet af bla blomkål og serveret med en sprød salat med rejer og en kæk skyrcreme. Portionen på billedet indeholder ca 170 kcal. 

Det blev en rigtig Stop Spild Af Mad middag. Porre, blomkål, fennikel og lidt slappe bønner var hvad grøntsagsskuffen bød på.

Jeg valgte at lave vaflerne lidt a'la mine wraps. Blomkål (som blendes fint), fintsnittet porre og bønner, æg, loppefrøskaller (HUSK) og urtesalt.

Porrer og bønner blev sauteret i en smule vand for at blødgøre det lidt.

De blev vendt sammen med den blendede blomkål og lidt urtesalt.

Æggene og loppefrøskallerne blev pisket i - og så var 'dejen' klar.

Der var lige nok til 3 vafler i min silikoneform fra Lékué til ovnen (jeg skal nok teste om de kan bages i et alm vaffeljern også). Den fik lige et hurtigt pust bagespray så de ikke hang i. Vaflerne blev først bagt i formen i 20 minutter på 150°C.

Vaflerne blev vendt ud på bagepapir og bagt 7 minutter. De blev derefter lagt til afkøling på bageristen. 

Mens vaflerne havde være i ovnen, havde jeg lavet det der skulle serveres til. Først en sprød salat:

Fenniklen blev snittet helt fint på mandolin. Den snittede fennikel blev vendt med citronsaft, olivenolie, urtesalt og peber + finthakket fennikeltop. Til sidst blev rejerne vendt i.

En lækker og simpel salat som sagtens kunne være et måltid i sig selv.

Skyrcremen var også super simpel: skyr, citronsaft, urtesalt og lidt god karry. 

God som dip, dressing og kold sauce.

Jeg legede lidt med de forskellige anretninger. Her er vaflen serveret med salat (halvdelen af portionen) over og under - og cremen (også halvdelen) er sprøjtet på.

Her er den serveret med resten af salaten og cremen til. Hver vaffel indeholder kun 69 kcal. Jeg må indrømme at jeg gjorde rent bord og spiste det hele: 3 vafler, alt salaten og cremen. Det fik dagens indtag op på 404 kcal i alt. Ikke nogen spor dårlig fastedag.

Kcal-regnskab:

Vafler:
140 g blomkål = 35
50 g porre = 19
20 g bønner = 7
100 g æg (2 stk) = 143
3 g loppefrøskaller = 1

I alt: 205 kcal (69 kcal pr stk) - "Gratis". urtesalt. 

Salat:
150 g fennikel = 47
70 g rejer = 55
6 g olivenolie (1 tsk) = 53

I alt: 155 kcal - "Gratis": citronsaft, urtesalt og peber.

Skyrcreme:
50 g skyr = 33
2 g karry = 7
8 g citronsaft = 4

I alt: 44 - "Gratis": urtesalt.  

Hele portionen totalt: 404 kcal

torsdag den 13. marts 2014

Farvel til 30 kg...

Wuhu, så er der røget 30 kg - på 7 måneder. Det er intet mindre end et mirakel!

Knipsede det her billede i aftes efter jeg kom hjem fra en fantastisk Winemakers dinnerMiró - beklager at det er lidt uskarpt....men det var jeg også da jeg tog det. Tænk at man kan spise og drikke som man lyster de dage man ikke faster - og tabe sig samtidigt? Jeg startede på 126,7 kg og vejer nu 96,5 kg - og har ca 21 kg tilbage at tabe.

Min søster tog det her billede af mig sidste sommer. Jeg må indrømme at jeg ikke kan huske at jeg så sådan ud - så meget fortrængte jeg min overvægt. Er simpelthen SÅ glad for at jeg opdagede 5:2 - som så er blevet til 4:3 for mig (til mit BMI er under 30 - så går jeg ned på 5:2 igen).

Sidder du derude og tænker "Hallo, det er da det jeg skal ha' gang i" - så læs min FAQ og start i dag!

Du er også mere end velkommen i min 5:2 gruppe på Facebook. Vi er i skrivende stund 2900+ fastefolk som støtter hinanden på vejen til at sundt vægttab - og nyder godt af alle de sidegevinster diæten kaster af sig.

Fast vel!

onsdag den 12. marts 2014

Varm kakao med æg og smør...

Her følger en variant af gårsdagens ægge-kaffe. Igen en varm drik som kræver en ja-hat. Men jeg syntes den er himmelsk, mættende fyldig - og en god måde at få både fedt op protein på en fastedag. Den er også yderst god på en spisedag hvis man har brug for ekstra kalorier for at nå sit TDEE (ved du ikke hvad det er kan du læse om det her i min 5:2 FAQ).

En fuldfed skummende kakao på 305 kcal. Stiller både lækkersult og fylder dejlig varmt i maven. Og bedst af alt: den er fuldkommen ketose-venlig, da den stort set ikke indeholder kulhydrater. Inspirationen har jeg fundet her hos Xenia.

Drikken bør laves af rigtig god kakao - her en øko/fairtrade variant fra Green & Black. Det er også vigtigt at vælge godt smør og (Gud forbyde det) ikke produkter som Kærgården og andre blandingsprodukter.. Det sundeste smør er det økologiske fra græsfodrede køer. Jeg sværger til det fra Thise. Vælg saltet eller usaltet efter lyst - men vid at det saltede fremhæver det lækre i kakaoen. Også her bruger man et æg og tag den endelig ud fra køl i god til så det får stuetemperatur.

Jeg valgte at tilsætte 2 tsk Suvida til at søde med. Og må sige at jeg her kiggede på de 30 g smør og var lidt bekymret for om jeg kunne drikke så fed en drik.

Jeg blendede først smør, æg og kakao sammen til en cremet masse - og blendede 3 dl kogende vand i. Og så blev der smagt til med Suvida.

En færdige drik som jeg straks slubrede jeg grådigt i mig. Nøj, den var endnu bedre end den med kaffe.

Kcal-regnskab:

5 g kakao = 21
30 g smør = 222
34 g (1 lille) æg = 62

I alt: 305 kcal - "Gratis": vand og suvida.

tirsdag den 11. marts 2014

Varm ægge-kaffe...

Her kommer en opskrift der kræver en ja-hat af format. Første gang jeg selv hørte om drikken var jeg skeptisk, men også meget nysgerrig. Det er en slags Caffe latte - uden mælk, men med rå æg og en masse tilsat fedtstof. Ja, du læste rigtigt - rå æg.

Det ligner jo til forveksling den ægte vare. Den mætter godt og fylder i maven - og denne størrelse indeholdt præcis 200 kcal.

Drikken er et hit blandt folk der følger LCHF og jeg har lånt opskriften her hos Madbanditten. Den består af 3 ting: kaffe, æg og kokosolie. Og vaniljepulver, hvis man er til det. Tag ægget ud fra køl et par timer før så det får stuetemperatur - ellers køler det kaffe for hurtigt ned. Jeg bruger koffeinfri pulverkaffe, men man kan bruge lige den kaffe man foretrækker.

Tænk at det er dagens 'måltid'?

Der skal en god blender eller stavblender til - så jeg hev min Bamix frem og satte piskeskiven på. Jeg kogte vand og lavede 2½ dl stærk kaffe.

I et blenderglas blev æg, kokosolie og vaniljepulver pisket skummende *wroom wroom*. Kaffen blev tilsat under fortsat piskning. Og så var den klar til at hælde op i et glas.

Skummende og lækker. Jeg sødede den med en smule Sukrin+. Og så drak jeg den i små slurke. Wow, det var en lækkerbisken. Det føltes helt forbudt. Jeg er glad for at jeg endelig fik mig taget sammen til at prøve.

Den kan også laves uden æg men med mere fedtstof i form af smør eller klaret smør (ghee). Og nej, der er ikke noget i vejen for at bruge rå æg - for danske økologiske æg er erklæret salmonellafri. Desuden piskes ægget jo sammen med varm væske og bliver dermed 'tilberedt'.

Jeg skal helt klart prøve flere forskellige versioner af - og eksperimentere med mængden af fedtstof.  Lige nu er jeg på time nr 48 af en faste på 60 timer og alt hvad jeg har fået er en portion selleri-fettuccine med bolognese, hytteost og basilikum i går aftes og så den her for 3 timer siden - og jeg er stadig tilfredsstillet uden det mindste tegn på sult.

Kcal-regnskab:

2½ dl kaffe = 0
44 g æg  (1 lille) = 64
15 g kokosolie = 135
¼ tsk vaniljepulver = 1

I alt: 200 kcal

mandag den 10. marts 2014

Selleri-fettuccine med bolognese, hytteost og basilikum...

I dag fik jeg lyst til 'pasta med kødsauce' - og havde heldigvis stadig lækker bolognese i fryseren. Men ak, jeg havde udlånt min spiralmaskine, så grøntsags-spagetti kunne jeg kaste en hvid pind efter. Jeg fik den idé at lave en meget tynd selleri-wrap på en lidt anden måde og skære ud i strimler til fettuccine - og det var bestemt ikke tosset.

Jeg toppede med hytteost og basilikum - og endte med et solidt måltid på 490 kcal i alt. 


Til 'fettuccinen' skal der bruges 4 ting: knoldselleri, æg, loppefrøskaller (HUSK) og salt. Her har jeg brugt urtesalt.

Du kan se hvordan man laver 'dejen' lige her. Men i dag blendede jeg sellerien meget finere, tilsatte mere æg og ½ dl vand. Den blev smurt meget tyndt ud - og kun bagt 10 minutter ved 160°C varmluft. 

Mens 'pastaen' var i ovnen, varmede jeg bolognesen og rørte lidt hytteost med hakket basilikum.

Den lune wrap blev rullet let sammen og skåret ud i strimler med en skarp kniv. 

Selv om det teknisk set er en tynd æggekage med selleri var det ikke nogen dårlig erstatning for rigtig fettuccine.

Man kan jo sagtens bare nøjes med at spise dem med bolognese på - eller man kan bruge dem med andre slags sauce. De vil også kunne bruges f.eks i en asiatisk salat.

Der var ikke rigtig 'råd' til et god skud fuldfed ost - men hytteost rørt med hakket basilikum var et godt alternativ.

Efter jeg havde taget de sidste billeder vendte jeg det hele sammen og gav det 1½ minut i mikroovnen så osten smeltede sammen med resten. Nøj, det var en god middag - og meget mættende.

Kcal-regnskab:

125 g selleri = 44
82 g æg = 119
4 g loppefrøskaller = 2
190 g bolognese = 249
60 g hytteost = 60
10 g basilikum = 3

I alt: 490 kcal - "Gratis": urtesalt og vand.